ULEI DE RICIN - INTREBUINTARI IN SANATATE SI COSMETICA
Despre uleiul de ricin
Uleiul de ricin are multe proprietati care il fac perfect pentru utilizarea in cosmetice. Utilizarea ca umectant pentru ca atrage si retine umezeala. In anumite compozitii cosmetice uleiul de ricin se ingroasa si ajuta ca ingredientele sa ramana stabile. Blandetea este o alta caracteristica a uleiului de ricin. Uleiul de ricin este delicat cu pielea. Acesta ofera protectie de calitate pentru piele si o pastreaza sanatoasa. Uleiul de ricin este bogat in acizi grasi facandu-l ideal pentru tratamente de infrumusetare. Componenti principali sunt: acid ricinoleic, palmitic, stearic, omega-6, omega-9, saruri minerale, enzime, vitamina E. Ingrediente: ulei de ricin (ricinus communis oil) organic. Uleiul de ricin este obtinut prin presarea la rece a semintelor. Tara de provenient este India.
Uleiul de ricin se prepara din semintele plantei de ricin in conditii speciale, avand diverse efecte benefice in sanatate si cosmetica.
Cunoscut in special pentru proprietatile sale de regenerare a parului, dar si pentru eficienta in domeniul beauty, uleiul de ricin este un real ajutor pentru numeroase conditii ce nu isi gasesc rezolvarea decat prin aceasta cale naturala.
Uleiul de ricin este printre cele mai cunoscute si mai recomandate tratamente naturiste pentru cosmetica. Are multiple beneficii, de aceea acesta ajuta si in hidratarea parului, dar si a tenului.
Asa ca incearca sa iti faci cat mai multe tratamente care sa contina ulei de ricin sau sa il aplici direct pe ten sau fata saptamanal. Vei vedea ca dupa un anumit timp, rezultatul va fi unul vizibil.
Utilizarea uleiului de ricin
Uleiul de ricin se aplica ca atare pe piele, scalp, gene, sprancene, par, sau se poate utiliza in compozitii cosmetice in combinatii cu alte ingrediente. Folosit in unguente, creme, masti faciale, ca baza pentru dispersarea pigmentatilor in machiaj, pentru rimel, rujuri, farduri onctuoase, balsamuri de buze etc. Uleiul de ricin se poate folosi ca si ingredient in prepararea sampoanelor, mastilor de par,etc.
Tratamente cu uleiul de ricin
Cand vine vorba de par sanatos, uleiul de ricin este unul dintre cele mai bune remedii naturale. Odata cu utilizarea consecventa, acesta va promova un par sanatos, stralucitor si hidratat. Uleiul de ricin ofera multe beneficii pentru par. Netezeste cuticula parului, face parul mult mai usor de gestionat, controleaza excesul de sebum, ajuta la stimularea cresterii parului, la intarirea acestuia. Uleiul de ricin imbunatateste nivelul de umiditate al parului. Pentru matreata, mancarime, uleiul de ricin ajuta la calmarea acestora. Pentru tratarea caderii parului, se combina cu ulei de cimbru, lemn de cedru, lavanda, rozmarin, jojoba si ulei de seminte de struguri. Acestea stimuleaza foliculii de par pentru a incuraja cresterea si parului si previne pierderea parului pe viitor. Se maseaza scalpul si radacinile cu o cantitate mica de ulei de ricin inainte de a spala parul. In timpul rece se poate pune o ligurita de ulei de ricin pe pieptan si se aplica pieptanand usor parul uscat, acesta isi recapata stralucirea si firele rebele sunt tinute sub control. Tratament pt Gene si sprancene: Uleiul de ricin poate fi folosit si pentru regenerarea genelor. Acestea pot deveni scurte, subtiri. Uleiul de ricin imbunatateste starea acestora, le ajuta sa devina din nou groase si sanatoase. Se maseaza folosind o picatura de ulei de ricin pe gene in fiecare seara fara sa intre in ochi. La fel si pentru sprancene le ajuta sa creasca si sa le faca mai groase. Acnee: Uleiul de ricin este antibacterian, facandu-l astfel un excelent hidratant pentru persoanele cu acnee. Este un tratament eficient pentru acnee daca este folosit in mod regulat. Pentru un tratament profund pe saptamana se umple un bol cu apa fierbinte, se apleaca fata deasupra bolului pentru a permite aburilor sa patrunda, se sta 15 minute si apoi se aplica uleiul de ricin. Uleiul hidrateaza pielea fara sa infunde porii. Este hidratant si pentru buze. Cand vine vorba de piele, aproape orice cicatrice, zgarietura, taietura sau iritatie poate fi atenuata daca se foloseste in mod regulat uleiul de ricin. Se poate folosi pe picioare si calcaiele uscate. Se maseaza picioarele cu ulei de ricin inainte de culcare in fiecare seara, se pun apoi sosete din bumbac pentru a permite uleiului sa intre in piele in timpul somnului. Poate atenua mancarimea, foarte bun pentru unghii. Pentru tratarea negilor si alunitelor se aplica cateva picaturi de ulei de ricin pe zona respectiva si se maseaza timp de 10 minute de doua ori pe zi. Benefic si pentru vergeturi, se maseaza uleiul de ricin pe abdomen si coapse in fiecare zi.
Cum se întrebuinţează uleiul de ricin
Constipaţie – se ia o linguriţă de ulei de ricin în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de două săptămâni, urmate de altele două de pauză, pentru a nu da dependenţă. În cazurile de c onstipaţie cronică se măreşte doza la 2-3 linguriţe pe zi.
Unghii casante sau care se exfoliază – se aplică ulei de ricin pe unghii, masând timp de câteva minute, în fiecare seară. Pentru rezultate vizibile este necesar ca tratamentul să dureze cel puţin o lună.
Alopecie (chelie) – pe zonele afectate se fac zilnic fricţionări energice cu ulei de ricin, timp de 15 minute, pe o perioadă de minimum 2 luni. Pentru problemele de cădere a părului se va masa pielea capului cu ulei din abundenţă, timp de trei zile pe săptămână, de preferat seara, înainte de culcare, urmând a se spăla părul a doua zi.
Gene şi sprâncene – pentru creşterea genelor sau a sprâncenelor se aplică în fiecare seară ulei de ricin pe acestea, cu ajutorul unei periuţe (de la un rimel mai vechi, de exemplu). După cel puţin o lună rezultatele nu vor întârzia să apară: genele vor fi mai lungi şi mai dese iar sprâncenele mai netede şi mai lucioase.
Negi – se masează uşor negii cu ulei de ricin, timp de câteva minute, de doua ori pe zi. O altă soluţie o reprezintă aplicarea zilnică de comprese cu ulei de ricin, care se menţin o jumătate de oră. Tratamentul se face atât timp cât este necesar, până la dispariţia negilor.
Pete pigmentare cauzate de afecţiuni hepatice – se fricţionează zilnic zona afectată de pete, timp de 15 minute, până la obţinerea coloraţiei normale (câteva săptămâni, în cele mai multe cazuri).
Aluniţe – se ung aluniţele cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi, timp de cel puţin 2 luni.
Bătături sau piele îngroşată – se ung cu ulei de ricin zonele afectate, după ce pielea a fost spălată şi uscată în prealabil. Se repetă operaţiunea de 3 ori pe săptămână, de preferat seara, protejând pielea pe timpul nopţii cu ajutorul unui material din bumbac (şosete, în cazul picioarelor).
Înainte administrării uleiului de ricin pe cale internă cereţi sfatul medicului şi nu depăşiţi dozele şi perioadele indicate. De asemenea, consumul acestei plante este contraindicat copiilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, precum şi în cazul unor afecţiuni intestinale.
Folosiţi doar ulei de ricin achiziţionat din farmacii şi nu încercaţi să îl preparaţi acasă, deoarece seminţele acestei plante sunt toxice!
Uleiul de ricin grabeste cicatrizarea ranilor. Puneti un tampon de vata sau tifon imbibat in acest ulei si lasati-l pe rana peste zi.
Aceasta este o afectiune de care sufera in special femeile. Alimentatia necorespunzatoare, viata sedentara, stresul sunt doar cateva dintre cauzele instalarii constipatiei. Este indicat ca in astfel de situatii sa faceti o cura cu ulei de ricin.
Trebuie sa luati 1-2 lingurite din acest preparat in fiecare zi, vreme de o saptamana. Faceti apoi o pauza de inca o saptamana si reluati tratamentul.
Uleiul de ricin poate vindeca negii de pe corp, atat de inestetici. In acest scop, trebuie masata cu ulei de ricin portiunea de piele de doua ori pe zi, cate un sfert de ora.
Masati pielea cu miscari circulare si energice, astfel incat uleiul sa intre cat mai bine in piele. Acelasi tratament se poate aplica si in cazul alunitelor, acestea miscorandu-se substantial dupa cateva luni de tratament.
Se maseaza zilnic zona afectata de pete, timp de 15 minute, pana la obtinerea coloratiei normale. Acest tratament ofera rezultate in cateva saptamani, in cele mai multe cazuri.
Pentru pielea intarita de pe coate, spre exemplu, este bine sa se unga portiunea de piele cu ulei de ricin. Apoi se aplica o bucata de bumbac pe pielea inmuiata cu ulei de ricin si se tine cel putin o ora. Se repeta tratamentul in fiecare seara.
Pentru bataturi sau pielea intarita de pe talpi, este bine sa se unga talpa, in special zonele afectate, cu ulei de ricin si apoi sa incaltam niste sosete de bumbac, pe care sa le tinem in picioare cel putin 2-3 ore. Se repeta de asemenea tratamentul in fiecare seara.
Pentru cele care au unghii care se exfoliaza sau rup usor, este indicat tratamentul cu ulei de ricin. Seara se da jos de pe unghii lacul si se aplica ulei de ricin usor incalzit pe unghii.
Se sta minim o ora cu uleiul pe unghii si se maseaza in continuu. Tratamentul ar trebui urmat minim doua luni pentru rezultate.
Uleiul de ricin se mai foloseste impreuna cu uleiul de jojoba pentru a curata porii si a indeparta punctele negre. Cele doua tipuri de ulei se amesteca in proportii diferite, in functie de tipul de piele.
Pentru ten normal se face un amestec din 1⁄4 ulei de ricin si 3⁄4 ulei de jojoba, iar pentru ten gras, 1⁄3 ulei de ricin, 2⁄3 ulei de jojoba.
Amesteca ulei de ricin cu putin ulei de cocos si maseaza zona de sub ochi cu acest produs, pana se absoarbe in piele. Tratamentul se aplica zilnic si inlatura complet semnele oboselii de pe chipul tau.